Mediaa, kiitos! on aikuisille ja oppilaitoksille suunnattu mediakasvatusmateriaali, joka tarjoaa pohdittavaksi viisi näkökulmaa lehdistön työhön.
Valitse teema. Tutustu siihen yksin tai ryhmässä. Jokaiseen teemaan perehdytään tekstin ja pienten tehtävien avulla. Ne haastavat pohtimaan omaa suhdetta mediaan ja journalismiin.
Toimittajan työ ei ole neutraalia raportoimista vaan siihen liittyy iso määrä erilaisia valintoja. Toimituksessa valitaan aihe, sen käsittelyn mittakaava, näkökulma ja jutun muoto. Paljon on merkitystä myös sillä, keitä juttuun haastatellaan. Valinnat näkyvät myös yksityiskohdissa: sanavalinnoissa, jutun rakenteessa, kuvakulmassa tai valitussa tyylissä. Jutun ulkopuolelle jätetään tietoisesti asioita – yhdessä jutussa ei voi kertoa kaikkea.
Jutut syntyvät toimittajan ideoista ja kynästä. Taustatutkimus, haastattelut ja faktantarkistus kuuluvat myös toimittajan työnkuvaan.
Valokuvaaja visualisoi sen minkä toimittaja kirjoittaa: juttu herää eloon vasta kuvan kautta.
Graafikko ja lehden Art Director toteuttavat käytännössä lehden ja jutun ulkoasun siihen muotoon jossa lukija sen näkee.
Verkkojuttuja julkaistaan myös videoina, jolloin juttu suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä videokuvaajan kanssa.
Editoija koostaa kuvatusta videomateriaalista ymmärrettävän kokonaisuuden.
Datajournalisti tekee tiedosta visuaalista; kaavioita, infograafeja ja animointeja, hyödyntämällä avointa dataa: viranomaisten ja yritysten julkaisemia tilastoja ja tietoaineistoja.
Päätoimittaja on lehden vastaava toimittaja. Hän on vastuussa sekä yleisölle että kustannusyhtiölle lehden sisällöstä ja luotettavuudesta, sekä lehdelle asetetuista taloudellisista tavoitteista.
Toimituspäällikkö suunnittelee lehden sisällön, vastaa sen kehittämisestä ja toimii ylimpänä työnjohtajana.
Toimitussihteeri muokkaa jutut julkaisukuntoon, tarkastaa ja viimeistelee niiden kieliasun, on yhteydessä lehtipainoon ja vastaa juttujen taittamisesta lehden sivuille.